• Guru

    Ar nori gauti Mokytojo dienos užduotį ?

Kraunasi ... Kraunasi ...

Naujausia paskaita

Audio paskaitos

_____________________

Meditacijos

_____________________

Video įrašai

Tvarkaraštis

Spėkite ateitį su I-Ching permainų knyga!

orakulas-small

Guronių sraigių ūkis

Sraigių ūkis – tai viena pirmųjų veiklų, kurią pradedame vystyti Ašramo žemėje.ramute

Tikriausiai nėra seminare jogo, kuris nebūtų girdėjęs apie Ramutės sraiges. Nežinau kaip jums, bet man buvo labai smalsu, kaip viskas prasidėjo ir kaip einasi, tad vieną saulėtą sekmadienio rytą pasikviečiau Ramutę prie „skaipo“ ir pakalbinau. Tokia štai sraigių ūkio priešistorė.

Kaip viskas prasidėjo?
Ramutė: Daug metų dirbau dažų prekyboje, bet verslas po truputį geso. Ilgiau ten savęs nebemačiau. Ėmiau dairytis, ką galėčiau toliau veikti. Atėjo mintis apie sraiges. Internete radau informacijos apie auginimą, priežiūrą, pradėjau jas sapnuoti ir su drauge leidomės į avantiūrą. Neturėjome nei patalpų, nei patirties, tik idėja buvo ir užsidegimas. Įsigijome pirmą bandą ir pradėjome. Traukė sraigių ramybė, lėtumas. Fizinio darbo aš nebijau, o čia dar ir stebėjimas, meditacija. Buvo labai įdomu. Po truputį įsivažiavome. Pradžia visada būna sunki, svarbu neprarasti entuziazmo.

Tai jūs nei viena neturėjote patirties?
R: Neturėjome jokios. Tiesiog susiradome žmones, iš kurių pirkome sraiges, jie mus ir mokė. Turėjome įrengti patalpas, tinkamas joms daugintis, kad būtų išlaikyti drėgmės ir šilumos režimai. Reprodukcijos laikotarpiu (nuo kovo iki gegužės vidurio) kiekvieną vakarą jas nuplauname šiltu vandeniu, pilame ant šėryklų specialaus  maisto, tarkuotų morkų. Paliekame indelius su žemėmis, į kuriuos jos sulenda dėti kiaušinėlius. Surinktus kiaušinėlius perkeliame į atskirus indelius su žemėmis ir laikome šiltoje patalpoje 10–15 parų. Išsiritusius sraigiukus paleidžiame į šiltnamį arba į specialiai įrengtus aptvarus lauke. Dieną sraigėms reikalinga šviesa – tada jos ilsisi, o naktį tamsa ir drėgmė, kad galėtų maitintis ir daugintis. Jeigu sraigei per šalta, ji užsidaro, nepakanka drėgmės – užsidaro, nėra maisto – užsidaro ir miega iki palankių sąlygų.

Minėjai, kad pradžia nebuvo sėkminga?
R: Pasitaikė silpna motinų banda. Kiaušinėlių dėjo mažiau nei planavome. Neturėjome reikiamo žemės ploto, todėl ne visos užaugo. Tik pernai jau susiradome tinkamą vietą.

Ar buvo akimirkų, kai pasigailėjai, kad pradėjai?
R: Ne. Ir dar nepasisotinau tos veiklos, mane vis dar „neša“, kai matau, kaip nuo mažo sraigiuko užauga. Kai jos dar visai mažytės dėžutėje, išneši į pievą, paleidi ir pranyksta ten. Žiūri žiūri, nėra jų, kur tos mano sraigės? Ir staiga – ateini vieną 2dieną, ir matai, kad pilna lenta sraigiukų. Per vieną dieną pamatai jas. Ir tokia ramybė, nusiraminu, palaistau, nei šnekėti nesinori.

Kiek laiko per dieną užima darbas prie sraigių?
R: Reprodukciniu laikotarpiu apie 3–4 valandas, vasarą mažiau, nes jas reikia tik palaistyti ir pamaitinti. Darbas yra vakarinis, nes dieną sraigės miega, tad dirbam, kai jau krenta rasa.

Kokia buvo Mokytojo reakcija, kai papasakojai apie planus pradėti naują verslą?
R: Jis labai susidomėjo, bet uždavė daug klausimų, į kuriuos nebuvau pasiruošusi atsakyti. Ar viską gerai apgalvojau, ar tikrai man to reikia. Netgi atrodė, kad bando atkalbėti. Bet išvažiuodama iš seminaro pasakiau Mokytojui, kad vis tik aš apsisprendžiau ir bandysiu. Ir kai atvežiau paragauti sraigių patiekalą, jam labai patiko. Dabar jo mėgstamiausios „Sraigės burgundiškai“. Kartą naktį nuvažiavom su Mokytoju į sraigyną. Visa pieva tyliai šiugždėjo nuo sraigių… buvo įspūdinga :)

O tu pati ar mėgsti sraiges?
R: Pirmą kartą ragavau pas sraigių augintojus, tai nebuvo lengva, nes turėjau perlipti psichologinį barjerą. Užsimerkiau ir dėjau į burną. Juk jeigu jau auginsiu, tai turiu ir paragauti. Ir prilapnojau tada aš jų! :)

O koks skonis?
R: Nenusakomas. Negaliu palyginti su niekuo. Reikia paragauti.

Kokie dabar tolimesni planai, susiję su Ašramu?
R: Mokytojas visada domėjosi, kaip man sekasi auginti sraiges, ir kartą seminare pasiūlė įkurti G3uronyse sraigių ūkį . Labai norėčiau, kad sraigės augtų ten, tai puikiai tinkama vieta: aplink miškas, pievos, ežeras, švari aplinka. Dabar kolektyviai galvojam, kaip įgyvendinti šiuos planus. Reikalingi  žmonės, kurie taip pat galėtų prisidėti prie ūkio darbų, nes aš dar turiu pabaigti visus darbus, susijusius su dabartine veikla ir man reikia pagalbininkų, kurie vasaros metu padėtų prižiūrėti sraigyną.

Tai dabar problema tik žmonės? Įrengti reikiamas patalpas ir sudaryti sąlygas būtų nesudėtinga?
R: Dabar galvojame ir ieškome resursų, kaip įrengti gardus ir šėryklas vasaros sezonui. Kitas etapas –  reprodukcijos patalpos ir šaldytuvas žiemos laikotarpiui, nes dabartinės, kurias turime, yra per ankštos – reikia gerai apskaičiuoti perspektyvas.
Ačiū už pokalbį ir sėkmės!

Sraigių ūkio įkūrimas Guronyse jau galutinai suderintas ir Mokytojo oficialiai patvirtintas. Gegužės mėnesį, pasibaigus reprodukcijos laikotarpiui, pirmoji Guronių sraigiukų banda – 0,5 mln vienetų – bus paleista į paruoštą sraigyno aptvarą. Vieta teritorijoje jau paskirta, aptvaro įrangos brėžiniai paruošti. Aurimas iš Panevėžio padės sukalti lentynas ir šėryklas, o mūsų visų pagalbos reikės pastatant tvorelę aplink sraigyną, tad stebėkite informaciją apie organizuojamas talkas – netrukus kviesime į pagalbą.

Taip atrodo įkurti sraigynai:
sraigynai2
sraigynai
Sraigių ūkiu reikia rūpintis per vasarą. Paplanuokite savo laiką ir galimybes prisidėti prie pirmosios Guronių veiklos vystymo. Mokytojas kviečia pasinaudoti proga susipažinti su sraigių auginimu, platinimu, prisiragauti šio mums dar neįprasto patiekalo ir pasinaudoti galimybe savaitę, kitą pailsėti nuostabioje gamtoje prisijungiant prie Ramutės komandos.
Norite prisijungti, skambinkite Ramutei tel. 8 687 71843
Straipsnį paruošė Kristina (tel. 8 606 88375)

3 komentarai

  1. Ar galetum pasidalinti receptu? Turiu sraigiu vinoginiu savo sode. Ar tai te patis?

  2. Labukas

    sraigių mėsą virti 3 val su prieskoniai,surištais į ploną audinį.prieš baigiant virti ,įdėti druskos.Į išplautas,išvirintas ir nusausintas kriaukles dėti sraigę ir storai užlipinti sviestu(sviestas,krapai,česnakas,druska).Paruoštas sraiges laikyti šaldiklyje,o prieš valgant sudėti į orkaitę ir palaikyti iki ištirps sviestas ir įkais mėsa,valgyti su paskrudintu batonu išpilant visą kriauklės turinį ant jo .Skanaus. Jeigu iškils klausimų – skambinkite

Komentuoti