• Guru

    Ar nori gauti Mokytojo dienos užduotį ?

Kraunasi ... Kraunasi ...

Naujausi pokalbiai su Mokytoju

2019.08.17
Хайфа
Марсианская энергия
2019.08.14
Ришон-ле-Цион
О пранaяме
2019.08.16
Ришон-ле-Цион
Вопросы- ответы

Tvarkaraštis

Facebook/Respublikinė Jogos Mokykla    Youtube/Respublikinė Jogos Mokykla   Instagram/Respublikine Jogos Mokykla

AVIŽINĖ KOŠĖ

1avyzinekosePaskutiniu metu specialistai pastebi, kad žmonės vis labiau susimąsto apie sveiką gyvenimo būdą. Ir tai normalu. Juk supanti aplinka, kurioje gyvename, užteršta, drėgna, su dažnomis orų permainomis. Šį sąrašą papildo ir mūsų blogi įpročiai, stresai, miego trūkumas. Visa tai silpnina imunitetą. Ne paslaptis, kad norint pakelti organizmo tonusą, pirmiausia reikia pradėti tinkamai maitintis.

Jei mūsų maiste daug vertingų maistinių medžiagų, pagerėja nuotaika ir padaugėja energijos. Sveikatos palaikymui specialistai dietologai rekomenduoja vartoti daugiau ląstelienos. Mokslinių institutų surinkti  duomenys rodo, kad šiuolaikinio žmogaus racione ląstelienos yra tik 14-15 g per dieną, nors paros norma yra 25 g. Reikia pastebėti, kad seniau žmonės suvartodavo nuo 35 iki 60 g, ir gal dėl to buvo sveikesni ir stipresni.
Ląsteliena (augalinėmis skaidulomis) paprastai vadinamos nesuvirškinamos augalo dalys. Pagrindiniaiavyzinekose2 ląstelienos šaltiniai yra grūdinės kultūros, lęšiai, pupos, riešutai, sėklos, šviežūs vaisiai ir daržovės. Augalinių skaidulų paslaptis yra tai, kad jos sutrumpina maisto užsibuvimą virškinamajame trakte. Kuo ilgiau maistas būna organizme, tuo ilgiau jis skaidomas. Ląsteliena pagreitina maisto judėjimo procesą, o taip pat išveda iš organizmo toksinus ir šlakus.
Mokslininkai skiria tirpstančią ir netirpstančią ląstelieną. Jos abi turi būti žmogaus racione. Kai kuriuose produktuose, pavyzdžiui avižose, yra kartu abi šios ląstelienos rūšys. Netirpstančioji ląsteliena atstato žarnyno mikroflorą ir “išgrando” iš skrandžio šlakus. Vandenyje išbrinkusi ji pagreitina skrandžio apsivalymą. Netirpstančioji ląsteliena pagreitina žarnyno motoriką, todėl į kraują patenka mažiau riebalų ir angliavandenių.

Tirpstančioji ląsteliena, beta gliukonas, gerai žinoma tuo, kad mažina cukraus kiekį, todėl daktarai rekomenduoja sergantiems diabetu į savo kasdieninį racioną įtraukti avižinių produktų. Pagrindinis avižų ląstelienos privalumas yra tai, kad ji mažina gliukozės kiekį ir insulino poreikį, o taip pat lėtina skrandžio sulčių sekreciją. Ląstelienos skaidulos pripildo skrandį, normalizuoja jo veiklą, o tai padeda numesti svorio. Beta gliukonas, kontroliuoja riebalų apykaitą, padeda sureguliuoti svorį ir tonizuoja. Dietologai tvirtina, kad produktai, turintys tirpstančiosios ląstelienos, naudingi ir žmonėms, turintiems padidintą cholesterino kiekį kraujyje, ir sveikiems jaunuoliams.  
avyzinekose3Dabar avižos apdirbamos taip, kad išliktų maksimalus kiekis ląstelienos, todėl užpildyti maistinių skaidulų trūkumą galima vartojant sėlenas ir maistą, kuriame yra avižų: jogurtus, dribsnius, dietinę duoną, bandeles ir pan.  
Dar vienas avižų privalumas yra tai, kad jų krakmolas virškinamas ir įsisavinamas lėtai.  Gera porcija avižų pusryčiams naudinga tiems, kurie nori numesti svorio ar bijo jo priaugti. Net maža avižų beta gliokono porcija sukelia sotumo jausmą ilgą laiką. Avižinės ląstelienos angliavandeniai nesuskyla viršutinėse virškinamojo trakto dalyse, todėl šis maistas ir nėra kaloringas. Rezultatas: nereikalingi kilogramai dingsta pačiu natūraliausiu ir efektyviausiu būdu. Palyginimui, rytinė kava ar arbata su sumuštiniu atvirkščiai sukelia stiprų alkio jausmą jau apie 10-11 valandą. Todėl suvalgęs avižinės košės žmogus ilgai jaučiasi sotus ir energijos jam užtenka kelioms valandoms.
Žinoma, ne kiekvienas norės sekti klasikine angliška tradicija kasryt pusryčiams valgyti skystą avižų košę. Bet nereikia pamiršti ir kitų pasaulio patiekalų, kuriuose yra avižų. Ir tikrai: jau prieš daug amžių žmonės ne veltui pamėgo avižas dėl jų maistingumo, paprastumo ir naudos sveikatai.
Dažniausiai žmonės renkasi populiarias greito paruošimo košes, nes nežino, kad yra daug kitų būdų mėgautis avižomis.

Skonio ir vertingumo įvairovė

  • Nesmulkinti avižiniai dribsniai. Apdirbimo metu pašalinamas grūdo apvalkalas. Po to avižos presuojamos ir tampa plonesnės. Grūdo  suplojimo procesas gerina skonį ir padeda sutrumpinti jo paruošimo laiką iki penkių minučių. Nesmulkinti avižiniai dribsniai gali būti vartojami šalti ir karšti, naudojami košėms, kepiniams, šalti dribsniai tinka pusryčiams ar kaip mažas užkandis.
  • Greito paruošimo avižos. Šio apdirbimo metu grūdas dalinamas į plonas mažas plokšteles ir apdorojamas termiškai. Tokių kruopų nereikia virti: košei paruošti užtenka dribsnius užpilti verdančiu vandeniu. Daugelis gamintojų firmų siūlo košes su priedais: cukrumi, prieskoniais, vaisiais, medumi. Rinkdamiesi avižų rūšį vadovaukitės tik savo skoniu, kad pusryčiai teiktų malonumą ne tik jūsų skrandžiui, bet ir nuteiktų pozityviai.
  • Sėlenos – tai išorinis grūdo apvalkalas, suteikiantis patiekalams skonio ir aromato. Dažniausiai sėlenos dedamos į miltus kepant duoną.
  • Avižiniai miltai. Jie gali būti daromi iš apdorotų ir neapdorotų grūdų, juose yra ir sėlenų. Avižiniai miltai naudojami vietoj kvietinių miltų, o taip pat kaip sriubų ir padažų tirštiklis.

Avižos jūsų sveikatai 

  • Turi daug kalcio, todėl naudingos dantims ir kaulams.
  • Jose esantis elementas inozitolas padeda mažinti cholesterino kiekį kraujyje.
  • Lengvai įsisavinama ląsteliena padeda virškinimo sistemos darbui.avyzinekose4
  • Idealios gastrito ir kitų virškinamojo trakto ligų profilaktikai bei gydymui.
  • Žemas glikeminis indeksas leidžia avižas įtraukti į diabetu sergančių žmonių mitybos racioną.
  • Mažas riebalų kiekis padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje.
  • Natūralus antidepresantas. Avižos padeda tiems, kurie kenčia nuo depresijos ar stresų.
  • Naudinga širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai.
  • Avižos, o ypač sėlenos, turi daug ląstelienos, todėl suteikia sotumo jausmą, padeda užmigti.
  • Padeda kontroliuoti apetitą ir svorį.
  • Greitina ląstelių regeneraciją.
  • Mažina skrandžio vėžio riziką.
  • Kovoja su kancerogenais.
  • Padeda moterims, esant šlapimo ir lytinės sistemos problemoms.
  • Gerina endokrininės sistemos darbą.

Netradiciniai receptai

Avižas galima laikyti ilgai, bet tai reikia daryti teisingai. Kruopose daug antioksidantų, o tai padeda ilgiau išlaikyti šviežumą. Bet vis dėl to kruopas reikia laikyti sausoje vietoje gerai uždarytuose plastikiniuose ar stikliniuose induose. Taip jas galima laikyti iki 6 mėnesių. Laiką galima prailginti, reikia drėgmei atspariuose induose avižas užšaldyti.

Nesmulkinti avižiniai dribsniai tinka greitiems ir maistingiems pusryčiams. Tai ne tik košė. Yra šimtai kitų receptų. Juos galima rasti specialioje literatūroje, sužinoti iš pažįstamų, o gal net sukurti patiems. Avižos patiekalams suteikia riešutų skonį ir aromatą, taip pat švelnią ir traškančią tekstūrą (tai priklauso nuo paruošimo būdo).

Štai keli paprasti būdai, kaip naudoti avižas:

  • Įdėkite šiek tiek avižų į mėsos paštetus ar kotletus, kad komponentai geriau suliptų ir gardžiai kvepėtų.
  • Vietoj trupinių mėsos, žuvies, paukštienos, daržovių apvoliojimui naudokite avižinius dribsnius.
    Kad įprastas kepinys įgautų naują skonį ir aromatą, kelis kvietinių miltų šaukštus pakeiskite avižiniais miltais.
  • Sausainiams ir naminei duonai šiek tiek avižinių miltų arba sėlenų suteiks tikrai naminį skonį.
  • Pabandykite įdėti avižinių miltų į sriubą: tai sultiniui suteiks tirštumo ir nuostabaus aromato.
  • Darydami naminį desertą ar puošdami ledus, riešutus pakeiskite nesmulkintomis avižomis, kurias galima šiek tiek apkepti.
  • Apkepkite avižas orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje ir jūs turėsite nuostabų priedą daržovėms, salotoms arba kiaušiniams.
  • Darydami vaisių kokteilį, kartu suplakite ir šiek tiek avižinių dribsnių.

http://beautyinfo.com.ua/m0c3i765.html
http://www.beautynet.ru/nutrition/308.html