• Guru

    Ar nori gauti Mokytojo dienos užduotį ?

Kraunasi ... Kraunasi ...

Naujausi pokalbiai su Mokytoju

2019.04.23
Seminaras
Kaip formuojasi mintys
2019.08.17
Хайфа
Есть ли у нас предназначение
2019.08.17
Хайфа
Марсианская энергия

Tvarkaraštis

Facebook/Respublikinė Jogos Mokykla    Youtube/Respublikinė Jogos Mokykla   Instagram/Respublikine Jogos Mokykla

LINŲ SĖMENŲ ALIEJUS

linai1Linai — viena iš seniausiai kultivuojamų kultūrų žmonijos istorijoje. Lotyniškas augalo pavadinimas Linum usitatissimum reiškia „pats naudingiausias“. Lietuvoje linai pradėti auginti neolito amžiuje, 2400–2000 metais pr. Kr. Mažais kiekiais sėmenų aliejų savo reikmėms linų augintojai pradėjo spausti tik 19 a. viduryje.

Linas auginamas visoje Lietuvoje kaip vaistinis ir techninis augalas. Tai vienmetis žolinis 60-150 cm aukščio pluoštinis augalas stačiu, plonu stiebu ir retai išsidėsčiusiais, bekočiais, smulkiais lapais. Žiedai mėlyni, kartais balsvi, susitelkę į žiedynus. Žydi birželio-liepos mėn. Vaisius – dėžutė, kurioje 10 sėklų (sėmenų). Sėklos smulkios, plokščios, iki 5 mm ilgio, kiaušinio formos, gelsvai rudu, blizgančiu paviršiumi, gleivingai riebalingo skonio. Vienas sėklos galas apvalus, kitas nusmailėjęs.

Kuo šiauresnėje klimato zonoje išauginti linai, tuo vertingesnis jų aliejus. Sveikai mitybai ypač tinkamas aliejus spaudžiamas ne aukštesnėje kaip 50°C temperatūroje. Sėmenų aliejų rekomenduojama vartoti tik nerafinuotą ir jo nekaitinti. Sėmenų aliejaus paros norma 1 – 3 valgomieji šaukštai. Jei į skaidrią tarą išpilstytas produktas laikomas saulėtoje vietoje, jo skonis gali pakisti.

Šaltai spaustas sėmenų aliejus vertinamas kaip specialios paskirties maisto produktas. Jame išsaugomos visos gamtos dovanotos pirmapradės medžiagos. Jos priskiriamos tinkamo maitinimosi produktų kategorija, traktuojamas kaip delikatesinis aliejus, o farmacijoje naudojamas kaip medikamentų bazinė sudėtinė dalis.

Palyginti su kitais dažniausia vartojamais aliejais sėmenų aliejus – Lietuvos skystasis auksas – turi:

didžiausią kiekį nepakeičiamos omega-3 riebalų rūgšties (58%) – 2 kartus daugiau nei žuvų taukuose; pakankamą kiekį vitaminų ir fermentų; riebalų rūgštį omega-3, kuri turi teigiamą poveikį sergantiems tuberkulioze, lėtiniu kolitu, artritu, trūkinėjančiai odai ir kt.

 Kuo naudingas sėmenų aliejus?

Sėmenų aliejuje esančios biologiškai aktyvios medžiagos stimuliuoja virškinamojo trakto veiklą, greitina raumenų atsisitatymą po mankštos, suteikia organizmui daug energijos bei padidina ištvermingumą; greitina sveikimo procesą ir gerina savijautą liesėjant, t.y. stimuliuoja riebalų deginimą ir greitina metabolizmo procesus; gerina kalcio absorbciją, katalizuoja insulino veikimą, greitina sumušimų gijimą, stiprina nagus, gerina regėjimą ir spalvų skyrimą bei kepenų funkciją; gali sustabdyti kai kurių formų auglių vystymąsi ir lengvinti astmos ligos eiga.

Sėmenų aliejus – tai nepakeičiamų polinesočiųjų reibalų rūgščių, vitaminų, fosfolipidų, fitosterolų, natūralių antioksidantų, mineralinių medžiagų bei kitų biologiškai aktyvių komponentų šaltinis, turintis neabejotinos naudos žmogaus organizmui. Tiek vitaminai, tiek mineralinės medžiagos atlieka ne tik fiziologinę, bet ir apsauginę funkcijas.

Sėmenų aliejaus riebalų rūgštys kaip magnetas pritraukia gyvybę palaikantį deguonį ir sulaiko jį ląstelių sienelėse, apsaugodamas jas nuo išorės kenkėjų: virusų, bakterijų ir cheminių teršalų ir paskirsto jį po visą organizmą. Be šių rūgščių žmogus uždustų, nors aplink deguonies apsčiai būtų. Kartu su 1 g polinesočiųjų riebalų rūgščių įsisavinama 5 mg vitamino E.

 Sėmenų aliejaus vartojimo ypatumai

Dėl jame esančių nepakeičiamų riebalų rūgščių, sėmenų aliejus greitai oksiduojasi, dėl to jis turi būti laikomas specialiai uždarytuose buteliuose ir šaltai, o atidarius butelį – turi būtu suvartojamas per 3-5 savaites, nes gali apkarsti. Šis aliejus netinka kepti, jį rekomenduojama vartoti su virtomis bulvėmis ar jogurtu, kaip priedą ruošiant salotas, sriubas, troškinant daržoves ir t.t. Apkartęs aliejus maistui netinka.

 linai2Nauda sveikatai

Svoris

Linų sėmenų aliejuje esančios omega 3 riebalų rūgštys skatina susikaupusių riebalų sudeginimą. Tyrimais nustatyta, kad omega 3 riebalų rūgštys padeda transportuoti riebalus į ląsteles, kur jie paverčiami energija.

Kasdieninio raciono papildymas linų sėmenų produktais padeda kontroliuoti apetitą, nes sėmenyse esančios augalinės skaidulos didina maisto tūrį (dėl to veikiami tempimo receptoriai ir skatinami žarnyno judesiai), sukelia sotumo jausmą, tad slopina apetitą. Skaidulos taip pat slopina riebalų ir cholesterolio pasisavinimą žarnyne, gerina virškinimą. Gleivinančios (koloidinės) medžiagos padeda organizmui “apsivalyti” nuo toksinų, susidarančių vykstant puvimo ir rūgimo procesams, neleidžia kauptis šlakams, o tai itin svarbu besilaikantiems dietos. Taip pat linų sėmenys minkština išmatas, lengvina tuštinimąsi. Jų vartojimas ypatingai aktualus esant hemorojui ar išangės įplėšai.

 Linų sėklos bei aliejus yra ypač vertinami kaip sveikas maistas.

 Virškinimo sistema

Linų sėmenyse ypač gausu medžiagų, kurios patvaria plėvele padengia sudirgintas skrandžio ir žarnyno sieneles, apsaugo jas nuo dirginimo, silpnina toksinių medžiagų poveikį, mažina skrandžio sulčių rūgštingumą ir slopina uždegimą, todėl gerėja pažeistų audinių atsinaujinimas ir funkcijos. Turintiems virškinimo trakto problemų linų sėmenų sušvelnina opų sukeltus skausmus, neleidžia pastarosioms plėstis, ramina virškinimo traktą, gerina virškinimą bei minkština vidurius. Linai taip pat gali sumažinti diabeto sunkumą, stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje. Tiesa, linų sėmenų vartojimas pernelyg dideliais kiekiais be skysčio gali sukelti žarnų nepraeinamumą. Per daug linų sėklų taip pat gali sumažinti kai kurių geriamųjų preparatų veiksmingumą.

Kvėpavimas

Linų sėmenų gleivinančios medžiagos natūraliai stiprina plaučių audinį, patvaria plėvele padengia kvėpavimo sistemos gleivines, ramina kvėpavimo takus, slopina uždegimą, palengvina atsikosėjimą. Linų sėmenys ypač naudingi esant astmai, plaučių uždegimui, chroniškam bronchitui, tuberkuliozei.

Sąnariai

Linų sėmenų aliejuje esančios omega 3 riebiosios rūgštys gerina kalcio absorbciją, greitina sąnarių traumų gijimą, padeda sušvelninti ūmius ir lėtinius sąnarių skausmus, malšinti uždegimą bei tinimą. Linų sėmenų aliejų ypač patartina vartoti patyrus sąnarių traumas, taip pat sergant reumatoidiniu artritu, osteoartroze.

Širdies ir kraujagyslių sistema

Norint išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, reikėtų vartoti šalto spaudimo sėmenų aliejų. Šis aliejus ypatingas tuo, kad jame esančių omega 3 rūgščių kiekiai puikiai suderinti su omega 6 rūgštimis. Omega 3 rūgštys apsaugo nuo per didelio cholesterolio kiekio kraujyje, per aukšto kraujo spaudimo, mažina širdies ligų riziką. Jame gausu nesočiųjų riebiųjų rūgščių, todėl jis vartojamas cholesterolio kiekiui kraujyje mažinti, apsaugo nuo kepenų ir tulžies pūslės ligų, saugo nuo trombų susidarymo. Linų sėklų aliejus naudojamas esant nutukimui bei sergant ateroskleroze.

Plaukai, oda

Linų sėmenų aliejaus ir sėmenų reikėtų vartoti, jei plaukai yra sausi ir ima lūžinėti. Sėmenų aliejus padeda sergant egzema, žvyneline ar rože. Aliejumi galima tepti randus po nudegimų.