Žodis “karotinas” kilęs iš lotynų carota – “morka”. O daugiausia karotino ir yra morkose.
Karotinas – tai geltonai oranžinis pigmentas, kurį sintetina augalai. Žinomi trys karotino tipai – alfa,beta, gama. Labiausiai biologiškai aktyvus yra beta–karotinas, nes jam skylant organizme pasigamina dvi A vitamino molekulės. O kiti du karotino tipai leidžia organizmui pagaminti tik po vieną molekulę.
Kad karotiną organizmas pasisavintų geriau, reikalingi riebalai, todėl ruošiant daržoves, turinčias karotino, reikėtų kartu naudoti ir augalinį aliejų.
Beta-karotinas yra stiprus antioksidantas. Jis būtinas norint išlaikyti puikų regėjimą. Nuo jo priklauso ir gera odos būklė. Jis didina organizmo atsparumą infekcijoms, saugo nuo pasyvaus rūkymo bei oro užterštumo poveikio. Karotino trūkūmo požymiai – lūžinėjantys plaukai ir nagai, padidėjęs odos ir visų gleivinių sausumas.
Karotino yra geltonuose, oranžiniuose ir žaliuose vaisiuose bei daržovėse:
|