Likopenas – karotinoidų grupės medžiaga. Jis suteikia vaisiams raudoną atspalvį, todėl jo, žinoma, daugiausia gyvybiškumą skatinančiose raudonose daržovėse ir vaisiuose.
Atliekant išsamius likopeno tyrimus paaiškėjo, kad jis turi antioksidanto savybių. Kitaip tariant, likopenas saugo mūsų ląsteles nuo laisvųjų radikalų sukeliamų pažeidimų. Būtent laisvieji radikalai sukelia daugelį ligų, trumpinančių žmogaus gyvenimą. Likopenas kartu didina ir kitų antioksidantų veikimą, todėl yra unikalus širdies ligų bei auglių profilaktikai. Likopeno antioksidantinis aktyvumas dukart didesnis už efektyvaus antikancerogeno beta-karotino aktyvumą. Tie, kurių mityboje gausu raudonų daržovių ir vaisių, mažiau rizikuoja turėti piktybinių auglių, ypač prostatos, plaučių bei skrandžio. Yra surinkta daug įrodymų, kad likopenas efektyviai saugo nuo gimdos kaklelio, krūties, burnos gleivinės, kasos, storojo žarnyno ir virškinamojo trakto vėžio. Klinikiniai amerikiečių mokslininkų tyrimai (1999 metais) parodė, kad likopenas efektyvus ne tik profilaktiškai, bet ir gydant prostatos vėžį.
Šiuo metu dietologai rekomenduoja nors kartą per savaitę išgerti stiklinę pomidorų sulčių, nes tai saugo nuo vėžio. Pomidorų sultyse, kečupe ir padaže yra daugiau likopeno nei šviežiuose pomidoruose, nes terminis daržovių apdirbimas padeda lengviau įsisavinti likopeną virškinamajame trakte.
Likopeno yra raudonos spalvos augaluose:
|